Hoe pak ik dit het beste aan?
Op de 1e pagina van zo’n afrekening staat vrijwel bovenaan de leveringsperiode genoemd. Om de bedragen van de jaarrekening te kunnen controleren moet je van iedere maand in de leveringsperiode een aparte export maken.
Op de afrekening staat per maand de gewogen gemiddelde prijs incl btw genoemd.
Dit kun je controleren door in de export:
Verbruik (stroom en gas):
- Alle bedragen in kolom M op te tellen.
- Alle verbruiken in kolom H op te tellen.
- Totaal kolom M delen door totaal kolom H.
Teruglevering:
- Alle bedragen in kolom T op te tellen.
- Alle verbruiken in kolom P op te tellen.
- Totaal kolom T delen door totaal kolom P.
Let op: de verbruiken getoond in de afrekening zijn afgeronde verbruiken. Er wordt echter gerekend met de onafgeronde verbruiken zoals getoond in kolom M en T.
Vermindering energiebelasting: Dit is een vast tarief dat jaarlijks wordt vastgesteld door de overheid. Dit bedrag wordt gedeeld door 365 dagen om het tarief per dag te krijgen. Daarna wordt dit tarief vermenigvuldigd met het aantal dagen van de leveringsperiode.
Netbeheerkosten: Deze kosten stelt de netbeheerder jaarlijks vast. Dit bedrag wordt gedeeld door 365 dagen om het tarief per dag te krijgen. Daarna wordt dit tarief vermenigvuldigd met het aantal dagen van de leveringsperiode.
Vaste leveringskosten: De vaste leveringskosten per maand worden vermenigvuldigd met 12 en gedeeld door 365 dagen om het tarief per dag te krijgen. Daarna wordt dit tarief vermenigvuldigd met het aantal dagen van de leveringsperiode.
Let op: de bedragen getoond in de afrekening en de export zijn afgerond op 6 decimalen. Er wordt echter gerekend met de onafgeronde getallen.
Uitleg nodig over begrippen op de eindafrekening? Check dan onze extra toelichting met een uitgebreide begrippenlijst.