Misschien las je het al in de krant. Voor zonnepaneelhouders wordt het steeds onduidelijker wat ze moeten betalen om terug te mogen leveren. Eneco gaat klanten met een variabel contract 11,5 cent per teruggeleverde kWh stroom rekenen. Budget Energie en Vandebron hanteren juist staffels, waarbij een maandelijks teruglevertarief geldt per 1000 of 2500 kWh elektriciteit.* Budget Energie en Greenchoice rekenen ook al een heffing voor zonnepaneelhouders en Essent en Vattenfall hebben aangekondigd maatregelen in te voeren, om de kosten van saldering eerlijker over hun klanten te verdelen. Ondanks dat de salderingsregeling niet formeel is afgeschaft, komt hiermee feitelijk toch een einde aan de gunstige regeling voor zonnepaneelhouders.
Frank Energie rekent geen terugleverheffing bij dynamisch contract
Bij Frank Energie betaal je, met je dynamische contract, geen terugleverheffing voor je opwek. Salderen werkt met dynamische contracten anders dan met een ouderwets vast of variabel contract. Bij dynamische contracten wordt er gesaldeerd per jaar, maar verrekend per uur. Dat is eerlijk. Dan levert de stroom op wat hij waard is, en betaal je voor je verbruik ook de beursprijs. Omdat we zo geen salderingsverliezen maken, zien wij geen enkele noodzaak om een teruglevering heffing te rekenen. Hierdoor wordt het dynamische contract van Frank het beste contract voor zonnepaneelhouders. Volgens onze eigen calculatie ben je met een verbruik van 4.000 kWh en een opwek van 3.000 kWh ongeveer EURO 80,- voordeliger uit.*
Waarom moet je bij de leveranciers ineens betalen voor je teruglevering?
Dat is vervelend, maar niet gek. In Nederland wekken bijna 3 miljoen huishoudens stroom op als de zon schijnt. Dat is vaak niet op een moment dat er veel stroom verbruikt wordt. Als er veel opgewekt wordt terwijl er weinig vraag is, is de stroom weinig waard. Die stroom moet wel ergens naartoe en wordt terug geleverd aan het stroomnet. Dat raakt overvol.
Die zonnepaneelhouders konden tot voor kort die opwek wegstrepen tegen verbruik in de winter. Maar dan is er weinig opwek, en de stroom juist heel duur. Voorheen werd dat verschil tussen de waarde van stroom en de winter verdisconteerd in de tarieven van vaste en variabele contracten. Dat is oneerlijk voor mensen zonder zonnepanelen. Daarom moeten zonnepaneelhouders daar bij een energiebedrijf, zelf voor gaan betalen. In de vorm van een terugleververgoeding.
Frank Energie salderen, de voorwaarden onder elkaar
Bij dynamische contracten wordt er gesaldeerd per jaar, maar verrekend per uur. Dat houdt in dat de prijscomponent waarvan de prijs het hele jaar gelijk blijft, de energiebelasting, op jaarbasis wordt gesaldeerd. De stroomprijs (de prijs per kWh) verandert elk uur. Daarom wordt die verrekend tegen de op dat moment geldende beursprijs, net als bij verbruik. Wij salderen dus per jaar, maar verrekenen per uur.
Let op: Omdat wij de beursprijzen hanteren, kan het voorkomen dat er negatieve prijzen gelden voor stroom. Dit gebeurt vaak op momenten met veel zon en wind (veel productie) en in het weekend (weinig vraag). Dit betekent dat je dan een negatieve beursprijs betaalt voor jouw verbruik. Je krijgt dan dus geld terug. Tegelijkertijd betekent dit ook dat er dan een negatieve prijs geldt voor teruglevering, je betaalt om van je teruggeleverde stroom af te komen. Je betaalt dan dus voor teruggeleverde kilowatturen.
**Bij de berekening hebben we de voorwaarden voor teruglevering van Frank Energie dynamisch vergeleken met de voorwaarden voor teruglevering van Van de Bron d.d. 19/03/2024