Saldering bij dynamische contracten

Salderen werkt met dynamische contracten anders dan met een ouderwets vast of variabel contract. Daarom is het belangrijk dat je je goed inleest in deze methode van saldering, voor je besluit of een dynamisch contract gunstig is voor jouw situatie.

Bij dynamische contracten wordt er gesaldeerd per jaar, maar verrekend per uur. Dat houdt in dat de voor fiscale component (de energiebelasting) op jaarbasis wordt gesaldeerd, maar voor de energiecomponent (de prijs per kWh) per uur. We rekenen voor je teruglevering dus de op dat moment geldende beursprijs, net als bij verbruik. Wij salderen dus per jaar, maar verrekenen per uur.

Verder zijn er vergoedingen die wij rekenen om onze kosten te dekken en een positieve winstmarge te behalen. Een deel van onze kosten zijn vast, zoals personeel, IT en marketing. Om deze kosten te dekken rekenen wij een vergoeding die is gebaseerd op het aantal dagen dat de klant bij ons in levering is. Dit noemen wij het vastrecht/de vaste vergoeding. Een ander deel van onze kosten is gerelateerd aan volume, zoals onbalans, transactiekosten, kapitaalkosten en bad debt. Dit noemen we de inkoopvergoeding. Omdat deze kosten gerelateerd zijn aan volumes, wordt de inkoopvergoeding in rekening gebracht op basis van door de meter geregistreerde bruto volumes. Merk op dat de inkoopvergoeding voor teruglevering vaak negatief is. Dat houdt in dat deze wordt afgetrokken van de marktprijs. Je opbrengst wordt daardoor dus lager.

In die methodiek zit ingesloten dat er geen salderingsverliezen worden gemaakt zoals bij vaste- en variabele contracten. Om die reden zullen dynamische energieleveranciers ook niet hoeven te komen met terugleverheffingen waarover je nu vaak leest en hoort. Bij Frank Energie zien wij dus ook geen enkele noodzaak om dergelijke kosten te introduceren (tenzij in de toekomst de wet- en regelgeving verandert of anders wordt geïnterpreteerd).

Alle spelregels onder elkaar

  • Voor de energiebelastingen wordt er op traditionele wijze gesaldeerd (daarvan is de prijs immers gelijk). Je betaalt alleen energiebelasting over positief netto verbruik.
  • Alle verbruikte kWh’s worden afgerekend op de geldende beursprijzen op het moment van verbruik, (+ inkoopvergoeding).
  • Alle teruggeleverde kWh’s worden afgerekend tegen de geldende tarieven op het moment van teruglevering. Als je bruto teruglevert betaal je hierover ook een inkoopvergoeding.

Let op: Omdat wij de beursprijzen hanteren, kan het voorkomen dat er negatieve prijzen gelden voor stroom. Dit gebeurt vaak op momenten met veel zon en wind (veel productie) en in het weekend (weinig vraag). Dit betekent dat je dan een negatieve beursprijs betaalt voor jouw verbruik. Je krijgt dan dus geld terug. Tegelijkertijd betekent dit ook dat er dan een negatieve prijs geldt voor teruglevering, je betaalt om van je teruggeleverde stroom af te komen. Je betaalt dan dus voor teruggeleverde kilowatturen.

Na terugleverheffing op vast of variabel is dynamisch vaak het voordeligst

Het is natuurlijk niet leuk dat je op zo’n moment betaalt voor teruglevering, maar dat betekent niet meteen dat een dynamisch contract onvoordelig is. Historisch gezien zijn vrijwel het hele jaar door zijn de beursprijzen stukken lager dan de tarieven van vaste en variabele contracten en daar pak je de winst. Die paar momenten met negatieve prijzen mogen daarbij de pret niet drukken.

Vergelijk ons aanbod zeker als jouw energieleverancier terugleverheffingen gaat toepassen. En let op, bij dergelijke contractwijzigingen kun je vaak zonder opzegboete switchen.

Oplossingen

Wanneer je een was doet in een uur met negatieve prijzen, wordt de opgewekte energie van je zonnepanelen gebruikt voor de wasmachine en wordt er dus minder aan het net terug geleverd. Of wanneer je een elektrische auto hebt, kun je met onze app Slim Laden. Daarmee zorgt de app ervoor dat op de meest voordelige momenten de batterij van jouw auto wordt opgeladen. En als je hierdoor meer verbruikt dan dat de zonnepanelen opwekken, krijg je zelfs geld terug. Door het actief verleggen van je verbruik halen we met elkaar de pieken weg van het stroomnet. Dat is goed voor de energietransitie omdat er zo meer ruimte ontstaat voor groenere initiatieven.

Theoretisch zou je er ook voor kunnen kiezen om je zonnepanelen uit te zetten wanneer de prijzen negatief zijn. Wij bieden die dienst binnenkort aan voor verschillende merken.

Onderzoek ook de mogelijkheid een thuisbatterij aan te schaffen en daarmee slim te handelen op de onbalansmarkt. Lees er hier meer over.

Heb je vragen over ons energiecontract, over onze slimme diensten of over deze pagina?

Stel ze gerust. We willen dat dingen helder zijn en lichten zaken graag toe. Stuur een e-mail naar slimhandelen@frankenergie.nl en we beantwoorden je vraag zo snel mogelijk.

Kijk voorafgaand ook even op onze FAQ-pagina over dit onderwerp.

Slim stroom handelen met thuisbatterij
Ik wil ook energie van Frank